Thursday, 11 February 2021 13:25

Tłusty Czwartek w Gminie Warta

Written by
Rate this item
(0 votes)

Dziś nie liczymy kalorii, a jutro omijamy wagę w końcu "Tłusty czwartek" jest tylko raz w roku. Dzień zaczynamy tradycyjnie...czyli od pączków*. Przepisów na nie co niemiara natomiast główne składniki: mąka, drożdże, masło, jajka, mleko, cukier i tłuszcz do smażenia oraz nadzienie i lukier, pozostają niezmienne. Panie z

Koło Gospodyń Wiejskich w Proboszczowicach

, Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych Wsi Krąków oraz Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych Wsi Witów podesłały nam zdjęcia tradycyjnych pączków w ich wykonaniu.

* Krótka historia pączka ...

Początkowo w kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną, spożywanego przy zapustach (ostatnie dni karnawału). Pączki przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.

(źródło Wikipedia)

Jeśli mielibyśmy polecić szybkie i proste w wykonaniu przepisy na tłustoczwartkowe wypieki, to wśród nich z pewnością znalazłyby się oponki i mini pączki na serku homogenizowanym. Prezentujemy Państwu w/w wypieki wraz z przepisami w wykonaniu Pań ze Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych Wsi Jeziorsko oraz Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych Wsi Glinno.

Dziś z pewnością "lekko nie będzie", ale my mamy dla Państwa porcję "lekkich" ☁️ przepisów, nadesłanych przez Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych Wsi Krąków-faworki oraz Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych Wsi Witów- pieczone krążki z konfiturą. Życzymy udanych wypieków i smacznego!

Read 80 times Last modified on Thursday, 11 February 2021 13:38

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.